26 August 2010

SIFAT KAMALAT ALLAH TA'ALA.


Assalamualaikum semua,

Entri kali ini penulis ingin berbicara tentang ilmu tauhid. 1 ilmu asas paling utama di dalam hidup umat islam. Semua orang sudah maklum bahawa bagi Allah itu adalah sifat-sifat kesempurnaan(kamalat). Tak usah dibayangkan bagaimana sempurnakah keadaanya itu. Apa yang penting kita i'tiqodkan bahawa Allah punyai sifat kamalat nya itu. Mustahil bagi Allah ada sifat kekurangan. Fardhu taqdir jika Allah ada sifat kekurangan, maka Dia tidak layak jadi tuhan. Sebab itulah kita wajib i'tiqodkan bahawa Allah punyai sifat kamalat yang tidak terhingga. Tidak mampu dikira oleh kita.

Asma ullah al husna yang mempunyai bilangan 99 itu masih lagi boleh dikira. SedangJustify Fullkan bukan 99 sahaja. Bahkan lebih dari itu. Jadi tiada siapa yang aqalnya salim berkata Allah mempunyai batasan dari segi bilangan sifat kamalat nya. Benar,aqal yang salim takkan menghadkan bilangan sifat kamalat Allah ta'ala.

Namun di celah-celah itu telah timbul syubhat(keraguan) terhadap golongan yang mempelajari sifat 20. Ada segolongan yang tidak memahami ilmu tauhid dengan mudah mengatakan bahawa kami ini telah menghadkan sifat Allah hanya 20 sahaja. Sedangkan sifat kamalat Allah ta'la tidak terhitung banyaknya.

Benar kata mereka bahawa sifat kamalat Allah tidak terhitung dek bilangan. Tapi kami tak pernah menghadkan bilangan sifat kamalat Allah ta'ala dengan 20 sahaja. Bahkan tak terkira. Cumanya telah disusun dan disimpulkan oleh para ulamak sebanyak 20 sifat yang wajib dipelajari ini sebagai kemudahan untuk kita yang jahil ini. Yang senantiasa berhajat kepada Allah.

20 sifat ini pun ambil masa yang lama untuk memahami dan pelajarinya. Apatah lagi jika belajar semua sifat kamalat Allah ta'ala yang tak terhingga itu?

Ada 25 orang rasul yang wajib diketahui. Adakah rasul hanya ada 25 saja? Sedangkan rasul lagi nabi ada 313 orang(ada yang khilaf ulamak). Dan nabi pula ada 124 ribu orang. Ada 10 malaikat yang wajib diketahui. Adakah malaikat ada 10 saja? Sedangkan bilangan mereka melebihi bilangan manusia.

Jadi ulamak kalam tidak menghadkan sifat kamalat Allah ada 20 saja. Cuma ini sebagai sifat yang wajib diketahui. Bila dikatakan wajib tahu 25 rasul, maka tak menafikan rasul-rasul yang lain. Orang yang aqalnya salim, dia mampu faham perkara ini dengan mudah. Melainkan mereka yang tak mahu kebenaran saja yang sengaja bodoh kan diri dalam ilmu aqidah.

Kalau kita melihat karangan ulamak di dalam kitab mereka pun tidak mengatakan sifat kamalat Allah ada 20 saja. Sebagai contoh penulis naqal dari kitab yang dipelajari sendiri oleh penulis dari seorang tok guru dari Narathiwat merangkap anak murid bongsu Syaikh Abdul Qadir Wangah(Tok Dir Sekam). Sengaja penulis ungkapkan begini kerana ramai dikalangan orang sekarang hanya tahu copy paste sahaja.

Kitab yang bernama Bahjatul Mubtadin wa Farhatul Mujtadin menyebut,

"Maka setengah daripada sifat kamalat itu tiga belas sifat wajib atas kita mengetahui akan dia atas jalan tafsil..."

Bila tuan pengarang menyebut SETENGAH, maka fahamlah oleh kita bahawa sifat kamalat yang dipelajari oleh kita ini iaitu sifat 20 ini adalah setengah atau sejuzuk daripada sifat-sifat kamalat Allah yang tidak terkira itu. Suka penulis ingin syarahkan sedikit berkenaan 13 sifat itu. Qaul yang masyhur ada 20. 13 ini qaul yang rojih bagi Imam Asy'ari. Walaupun digugurkan sebutan segala sifat ma'nawiyah yang tujuh itu, tidaklah dinafikan sama sekali. Imam Asy'ari mengakui bahawa ada cuma tak dikirakan sahaja.

Maka tertutuplah pintu tohmah sesetengah orang yang tak memahami aqidah ahlu sunnah wal jamaah ini. Mereka mengatakan bahawa cukuplah kita belajar dari surah al ikhlas tentang keesaan Allah. Kita tanya balik, kalau itu sudah cukup, berapa sifat Allah yang ada dalam surah al ikhlas itu? Bukankah sifat kamalat Allah itu tak terhingga?? Ada aqal yang salim, fikir-fikirkanlah....Wallahu a'lam.

No comments: