10 July 2009

DARI MESIR KE ENGLAND......Catatan dariku..

Assalamualaikum semua...

Hari ni aku dah ada kt England.Tulisan aku kali ni lebih santai dari sebelom2 ni.Xpayah la nak baku sangat kan.heheheh.Aku akan cerita serba sedikit kisah atau pengalaman aku sepanjang nak mai England ni..Macam2 dugaan yang aku tempoh.Sehinggalah aku selamat sampai di bumi England ni.Bermulalah sebuah episod suka dan duka itu....Hehehehehe..


LAPANGAN TERBANG MESIR YANG MENDEBARKAN.

Aku start bertolak dari Asyir lebih kurang pukul 12 pagi.Nak dekat pukul 1 lebih kurang tu laaa..Taqriban..Aku x pasti sebenarnya mator mana aku nak berlepas.Aku pi laa mator terminal 3.Tapi bila aku tanya pak long yang jaga 'information' tu,dia kata kat mator adim.Apa lagi,bergegas la aku ke mator adim.Nasib bek awai lagi.Dan laa lagi pi mator sana plak.

Bila sampai jaa mator sana,depa x buka gate lg..Baru dok on time..Kami ilek2 dulu.Setareh minda laa orang cakapkan...Kepala otak aku dah terbang ke sana dah..Badan ja x lagi.Hehehe.Depa pon dok perli2 aku...kuang hajaq betoi..hehehehe.
Lebih kurang pukul 230 pagi aku mula men'check in' kan diri ini.Semua ok sebelum timbang barang.Member2 pun masih dok tunggu lagi di luar.Aku tengok kesian sangat depa dok tunggu tu,aku bagitau laa kat iman(usuluddin kaherah)suruh depa balik dulu.Depa pun baliklaa dengan amannya.Tinggallah aku sendirian orang melayu di mator tu(Rasa2 akulaa.Aku yakin.xda orang lain dah melayu.)

Masa nak tukaq tiket betoi ni laa dah mula bibit2 masalah yang bakal berlaku.Depa tanya aku visa.Aku abaq laa,mana pakai visa sebab aku nak pi 2 minggu jaaa.Lagipun aku cakap lagi,orang Malaysia xpakai visa dalam tempoh 6 bulan pertama tu kalau pi England..Dok lama sat dia pun bagi laa tiket betoi kat aku..Xpala yang tu...Aku pun terus berbaris panjang untuk melepasi polis yang check passport.Kalau aku lepas jaa kawalan ni,maka aku boleh dah laa nk berlepas.Lama gila aku dok congok masa berbaris tu...Lamaaaaa..Bila sampai jaa turn aku,ingatkan dah lepas.Sekali lagi dia tanya aku visa.Mana visa?Aduuuuh..Berapa kali mau abaq daaaa...Xyah ada visa pun xpa.Pak long ni laaaa..Aku pun jawablaa,aku pi lissiyahah bas.Pak long tu pun tengok aku,pastu dia suruh aku pi kat pejabat tepi tu..Aku pun x cakap banyak laa.Teruih pi...

Bila masuk ja pejabat tu bagi passport aku,Pak ngah polis tu terus amek passport aku dan masuk ke dalam bilik satu lagi.Bilik ketua kawalan situ kot.Dahlaa aku tunggu lama masa berbaris tadi,ni kena tunggu lagi...Gggggrrrr.Aku dah mula cuak sebab memang xda langsung orang melayu.Semuanya geng hidung mancung.Aku pun tunggu ja laa..Tapi bila aku tengok orang yang beratur ngan aku tadi,dah xda..Aku lagi laa bertambah cuak..Memang kali ni.Aku dah mula risau.Masa untuk check in dan nak abis.Passport aku x kena cop lagi.Aku tanya depa geng2 pak long polis tu,aku cakap ta'khir dah ni.Dia dengan selamba jaa kata belum.Sabaq jaa laa aku ni.Ada sorang brader kulit itam dok tunggu cam aku gak.Dia pun sama kena tahan cam aku.Bila sampai masa yang dah lewat sangat dah,barulaa dia lepas dan cop passport aku..Berkat ayat kursi dan selawat nabi yg aku x putus2 baca.Alhamdulillah aku lepas.Yang aku risau sangat sebab dah lewat sangat.Sampai kan geng2 mator pun dah bunyi sebab polis x lepas kami lagi.Depa pun risau sebab dah lewat sangat.Pak long2 mator yang x naik flight pon dah risau,apatah lagi kami ni????fikir2kanlah.Untuk pengetahuan hampa,visa memang xyah kalau nak masuk England..OK??Tapi lepas 6 bulan kena laaa..
Aku pun terus pergi ke bilik menunggu flight...Lega..Habis satu masalah.Aku memang dah cuba bersedia untuk hadapi masalah lain yang akan timbul nanti..Kerana perjalanan aku belum selesai..Dan masalah lain itu pasti akan mucul.......



A
MSTERDAM YANG BERMANDIKAN HUJAN.

Alhamdulillah lebih kurang pukul 8 pagi waktu Mesir aku sampai di mator Amsterdam.Perjalanan aku amek masa lebih kurang 4 jam dari Mesir.Yang paling menyeronokkan aku ialah hujan..Hujan turun membasahi bumi Amsterdam..Dah lama x rasai suasana hujan..Rasa cam dok Malaysia la plak...Aduuuuh...
Dalam flight KLM menuju ke AmsterdamAmsterdam hujan.Rindula plak Malaysia.

Bila masuk ja kawasan mator Belanda ni jaa,terus kena check passport.2,3 kali jugalaa polis mator tengok muka aku ngan passport.Dia cam x caya jaaa.Ada ka patut pak long.Caya ja laa ngan saya..Dia sempat tanya aku nak pi mana?? "Manchester". Jawab aku ringkas.Dia pun lepas jaaa..Aku terus cari gate yang akan berlepas ke Manchester plak...Cari punya cari,tu diaaaaaaa aih..Jauh nak mapoh...Letih jugak laa berjalan tuu..Kalau laa ada motor dalam mator tu kan senang..Charr betoi laaa..Gate dia jauh dihujung sinun...Fuhh...

Aku pon dok lepak baik punya laa melepaskan letih yang bertamu...Aku dok harap ada orang melayu.Xda jugak.Yang ada Cina ngan Arab..Aku jugak laa melayu terakhir...Hurm...Aku ushar2 kat papan kenyataan depa.Haram satu patah pun aku x paham.Ye laaa,tulisan Belanda...paham ka??Kalau omputeh tu pahamlaa jugak..Dok tunggu check in punyalaa lama.Boring aku dah tahap nak menggelegak dah ni.Serius boring..Tunggu ja laaa..Kalau ada bini xpala jugak...(Oit,lem macam ja bunyi tu?).Sambil2 tu dok tengok laa hujan yang mencurah2.Memang rindu Malaysia betoi...

Tunggu punya tunggu,gate dibuka.Ni laa firstime aku kena check betoi2 punya.Pak long polis tu check abis.kat celah mana dia x check???Check habiiss.Fuuuuhh.Mator Malaysia ngan Mesir pon x camni.Ketat jugak laa.Masa dia nak tengok boarding pass tu,pak long lain plak tanya aku.Dia tanya aku nak pi Manchester watpa?Aku cakap laa nak pi melancong.Xkan nak pi motong getah plak kot pak long oi...Lepas lagi kali ni...Di Amsterdam x banyak songeh sangat..Cuma boring tunggu lama jaaa.Jadi penguasaan bahasa omputeh aku x diuji sangat laah.Hehehehe.Setakat tanya sikit2 tu ok jaa nak paham ngan balas balik(Cheee,cam terra jaa cakap omputeh).



Ni lah flight yang telah bawa aku ke Manchester.



Alhamdulillah..Di Amsterdam xda masalah yang besaq2.Maka aku pun berlepas dengan amannya ke Manchester...Alaa tuuul ya Amm!!!!



LAPANGAN TERBANG MANCHESTER YANG MEN'CUAK'KAN.


Ala gamb ya stooooo!!!Manchester ma'ak!!Aiwah nanzil hina..

Aku pun sampai laa ke destinasi terakhir aku datang ke England ni,iaitu mator Manchester.Dan di mator inilah yang betoi2 menguji tahap penguasaan bahasa inggeris aku.Ikutilah kisahnya ini.Hehehehehe.

Turun2 flight ja aku terus ke tempat kawalan iaitu untuk check passport sebelum memasuki secara halal negara orang ni..Aku pun terus isi borang non EU passengger.Ada satu port tu aku x berapa nak paham dia tulis apa.Jadi dengan menggunakan kemahiran aku berbahasa inggeris yang telah dipelajari sejak tadika hinggalah sekarang aku pun pi jumpa pak long polis tu..

Mator Manchester.

Pak long tu abaq skit ja kat aku,yang lebihnya dia suruh tanya pihak mator satgi.Camtu plak pak long ni pun..Hmmm.Aku terus ke tempat tu...Masa ni lah bermulanya pelbagai soklan yang menyerang aku sendirian.Terpaksalah aku tepis serangan itu dengan kemahiran yang ada..Hehehehe
Hampa tau dak dia tanya aku macam2..Serius cakap.Cam aku ni nak masuk bom England laa plak..Charr betoi..Aku gelabah.Memang gelabah.Sebab bukan orang melayu yang tanya.Tapi omputeh ori dari England yang tanya.Dahla dia cakap B.I. England pekat.Cam periksa listening MUET dulu.Tapi ni pekat lagi..Aduuuh,jenuh aku menjawab.Nasib baik aku ada paham jugak dia cakap.Aku pun bals balik.Walaupun aku sedar ada grammar yang lari.Tapi takpa,dia pun paham gak aku cakap.Memang betoi2 mencabar aku.X penah aku hadapi situasi camni.Kalau tanya dalam melayu pun dah nak cuak.Apatah lagi ni dalam B.I. Englad plak tu..Bahasa dia x sama cam bi Amerika.Dia cam x puas hati ngan jwapan yang aku bagi tuu,walaupun xda sepatah pun yang aku bohong ketika jawab.Aku jawab ngan jujur taaauu.Dia suruh aku dok dulu tepi tu.

Ah,masalah apa plak yang akan timbul ni.Bisik hati kecilku.Aku pun tunggu sementara dia bawa masuk passport aku dalam satu bilik tu.Bilik ketua dia kot rasanya.5 minit jugak laa aku tunggu.Dok sat ja dia lepas aku untuk masuk dari sekatan pertama tu.Ingatkan dah lepas dah.Rupa2nya ketua dia plak kuaq.Tanya aku lagi macam2.Ketua dia ni lagi pekat cakap B.I. England.Boleh laa aku paham dan balas balik.Aku cuak lagi.. Aku memang ketaq gila dah masa tuu.Ayat kursi lah jadi peneman aku ketika tu.Moga ALLAH permudahkan semuanya.

Ketua dia tu cam kurang caya lagi.Dia suruh aku tunggu plak 10 minit.Aduuh..Kena tunggu lagi.Dia bawa passport aku entah ke mana.Rupa2nya dia wat pengumuman di luar(yang ni kak aku bagitau setelah aku lepas).Dia tanya sapa yang sedang tunggu Mr Mohammad Abdul Mutalib di luar sana?Nasib bek kak aku dah sampai tunggu aku di luar.Dia nak cakap ngan kak aku.So kak aku pun jawab segala pertanyaan ketua polis mator tu.Kak aku pun kena tanya macam2.Laaaa,macam kak aku plak yang nak masuk England.Dahla tinggal aku sorang ja masa tuu.Lagilaa cuak.Aku risaukan beg kargo aku sama.Sebab memang xda orang dah masa tu..Aku baca lagi ayat kursi ngn selawat Nabi.X putus,moga ALLAH permudahkan.

Akhirnya penantian aku selesai..Setelah ditanya macam2,dia lepaskan aku jugak.Alhamdulillah ALLAh buka jalan...Dengan selamba jaa ketua tu cakap kat aku,"Moga seronok bercuti di sini".Amboi2...Dahla wat aku gelabah.Hurm...sabaq ja laaa....Aku pon cepat2 pi tengok beg kargo aku..Memang betoi aku sorang ja yang tinggai.....Dan terus keluar dari mator tu.Jumpa laa kak aku di luar.Kak aku pun cita laa yang pihak mator cakap ngan dia tadi..Hurm..Memang betoi2 mencabar nak mai Uk ni.....Memang menguji mental dan fizikal aku...ALLAH bersama orang2 yang sobar..


Itulah serba sedikit kisah aku nak mai England ni.Sekarang aku dah sampai.Hehehehe.Ok lah aku nak bersiap2 pi berjalan plak ni...Kita jumpa lain kali ja laa yaaaa..Rindu kawan2 semua...Wassalam..


Tunggu train dari mator Manchester untuk ke Sheffield

Dah sampai Sheffield.Rumah kak aku di sini..Hehehehehe.1 jam perjalanan dari mator Manchester tadi.

2 comments:

Mohd Al-Amin Daud said...

fuyoo bergayanya..susah gak aih nak masuk sana..bom betul2 baru tahu..hehehe..sampai gak impian dia nak pi sana..mabrukk..

hakimi al geriki said...

Tima kaseh ustaz....mmg susah ustaz nk masuk sini...ada rezeki ustaz pun sampai jg nnti...hehehe